Υπογραφή Σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης για το Έργο:Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Π.Ε. Ηρακλείου

Δημοσιεύθηκε : 3 Ιανουαρίου 2024

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2023, ο Αντιπρόεδρος της THALIS-ES και Γενικός Διευθυντής Waste Management της MOTOR OIL κ. Δημήτρης Κονταξής υπέγραψε σε τελετή στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του απερχόμενου Δημάρχου Ηρακλείου κ.Βασίλη Λαμπρινού, του νέου Δημάρχου Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινού και του Προέδρου του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρία Καλογεράκη τη σύμβαση για το έργο «Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Π.Ε. Ηρακλείου» του ΕΣΔΑΚ ενώ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ.Μανόλης Γραφάκος.

Μετά την υπογραφή ο κ. Δ. Κονταξής δήλωσε μεταξύ άλλων: «Προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης της Κρήτης. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Περιφέρεια,τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ και τους Δήμους που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα γιατί πραγματικά πρωτοπορούν άλλη μια φορά στην Κρήτη και προωθούν την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, ίσως ένα πιλοτικό το οποίο θα  δώσει παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.Εμείς,ως Thalis,μέλος του Ομίλου Motor Oil είμαστε πολύ υπερήφανοι που το στηρίζουμε και το κατασκευάζουμε και θα είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε αντίστοιχα έργα».

Η THALIS αναλαμβάνει απέναντι στους φορείς και στους πολίτες της Κρήτης άλλη μια δέσμευση για την αναβάθμιση της διαχείρισης του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της αξιοποίησης των πόρων και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του νησιού. 

Η Περιφέρεια είναι πρωτοπόρος στον πράσινο μετασχηματισμό της Κρήτης που περιλαμβάνει και την ενισχυμένη κυκλικότητα της τοπικής οικονομίας εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Αλλά, ο μετασχηματισμός αυτός απαιτεί περισσότερα έργα πνοής και καινοτόμες παρεμβάσεις στους κύκλους του νερού και των στερεών αποβλήτων. Προϋποθέτει την κινητοποίηση όλων μας. Ο ΕΣΔΑΚ, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ της Π.Ε. Ηρακλείου ήδη σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμα έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εμείς, η THALIS, στα επόμενα χρόνια καλούμαστε να συμβάλλουμε με υπευθυνότητα σε αυτή την προσπάθεια.

Με την εν λόγω σύμβαση ο κύκλος μετατροπής, εξάλειψης και ανάκτησης της λάσπης από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων αναβαθμίζεται καθώς οι λύσεις που υιοθετούνται προάγουν την κυκλικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Τόσο το Κέντρο Τροφοδοσίας Ιλύων στην ΕΕΛ Ηρακλείου όσο και το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δεκαοκτώ μήνες. Επίσης, αναλαμβάνουμε τη λειτουργία με την προοπτική να παρέχουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την περιφερειακή οικονομία, να ενισχύουμε την βιωσιμότητα του τόπου μας και να παράγουμε προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες.

https://www.cretalive.gr/kriti/epesan-oi-ypografes-gia-kentro-epexergasias-lymatolaspis

https://www.youtube.com/watch?v=JpEgF_harIk