
Η THALIS συμβάλλει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην Π.Ε Μαγνησίας με τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
Δημοσιεύθηκε : 10 Απριλίου 2024
Με ένα νέο έργο, ορόσημο για τον πράσινο μετασχηματισμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η THALIS βελτιώνει την ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη μετάβαση στην πορεία προς την κυκλικότητα. Στο νέο Συγκρότημα Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων θα εφαρμόζονται έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την διατήρηση και αξιοποίηση των πόρων.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Π.Ε Μαγνησίας, αναπτύσσεται σε συνεργασία με την εταιρεία Μεσόγειος Α.Ε., αποτελεί ιδιοκτησία του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ) Νομού Μαγνησίας και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από Εθνικούς Πόρους.
Το έργο αποτελεί ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει την Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (Μ.Ε.Α), την Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος καθώς και μεγάλο αριθμό υποστηρικτικών υποδομών.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει πέραν της κατασκευής και την κανονική λειτουργία της υποδομής για ένα (1) έτος.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται ετησίως εισερχόμενη ποσότητα 50.592 τόνους υπολειμματικά σύμμεικτα απορρίμματα. Αντίστοιχα η Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων θα επεξεργάζεται 15.200 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά από διαλογή στην πηγή. Πέραν της κατασκευής και λειτουργίας της ΜΕΑ ο κύριος του έργου δύναται να αιτηθεί την άσκηση προαίρεσης, κατά την οποία η μονάδα θα υποδέχεται επιπλέον 10.600 τόνους/έτος προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων.
Ο σχεδιασμός του έργου ακολουθεί τις προδιαγραφές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και αποσκοπεί στην ανάκτηση υλικών, στην αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων, στην παραγωγή στερεού καυσίμου (solid recovered fuel, SRF) και τελικά στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που οδηγείται προς υγειονομική ταφή.
Ειδικότερα, η πλήρως αυτοματοποιημένη Μονάδα επιτυγχάνει:
- Εκτροπή από την ταφή του 81% των εισερχόμενων Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων.
- Ανάκτηση του 35% των εισερχόμενων σε αυτή ανακυκλώσιμων υλικών.
- Ποσοστό υπολείμματος 25%.
Το Συγκρότημα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, εκτός των ανακυκλώσιμων υλικών, θα παράγει στερεό καύσιμο (solid recovered fuel, SRF) από την επεξεργασία των ΑΣΑ και κόμποστ υψηλής ποιότητας από την επεξεργασία Προδιαλεγμένων Οργανικών:
- 13.636 τόνους ετησίως απορριμματογενούς καυσίμου κλάσης 3-3-3.
- 5.488 τόνους ετησίως κόμποστ υψηλής ποιότητας για χρήση του ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, οργανικό λίπασμα ή υπόστρωμα στη γεωργία και τη φυτοκομία.
Με την άσκηση της προαναφερόμενης προαίρεσης, οι επιδόσεις της Μονάδας θα βελτιωθούν περαιτέρω τόσο ως προς τον όγκο και την ποιότητα των ανακυκλώσιμων όσο και ως προς την παραγωγή στερεού καυσίμου.
Στο νέο συγκρότημα εγκαταστάσεων επεξεργασίας διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων εφαρμόζονται έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την διατήρηση και αξιοποίηση των πόρων, που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων για την μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση καλύπτει τις ανάγκες 177.000 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων ενώ παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Έργα περιβαλλοντικής προστασίας αναβαθμίζουν την λειτουργία των μονάδων, προστατεύουν τους εργαζόμενους και το περιβάλλον της περιοχής.
Από τα απορρίμματα δημιουργούνται νέες αξίες μέσω της αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων ,της παραγωγής SRF και κόμποστ. Τέλος, δημιουργούνται άμεσα 50 νέες πράσινες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης.
Με την ολοκλήρωση του έργου δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση στην πορεία προς την κυκλικότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.